Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Σήμερα το πρώτο τεστ της κυβέρνησης

Σήμερα στις 11 το πρωί, θα διεξαχθεί το πρώτο crash test για την κυβέρνηση με την ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και το ποσοστό συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός κρέμεται σε τεντωμένο σχοινί καθώς τα μέτωπα ανοίγουν το ένα μετά το άλλο. Εκτός της δεδομένης ως τώρα άρνησης της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει τα μέτρα για τα εργασιακά η κίνηση Σαμαρά να κηρύξει τη λήξη της διαπραγμάτευσης προκάλεσε τριγμούς και με το ΠΑΣΟΚ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο σαν κάνει λόγο.

Ο πρωθυπουργός χθες θέτοντας ευθέως το δίλημμα ψήφιση των μέτρων ή πολιτικό και οικονομικό χάος, πήρε πάνω του ολόκληρο το βάρος της κατάθεσης και κυρίως της ψήφισης του μεγαλύτερου πακέτου μέτρων που έχει ποτέ επιβληθεί σε δυτική χώρα.

Το μήνυμα-τελεσίγραφο Σαμαρά αφορούσε, όχι μόνο την ΔΗΜΑΡ, η οποία εξακολουθεί να εμμένει στις θέσεις της, όχι μόνο τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά και αυτή την ίδια την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.

Ο πρωθυπουργός μετά από έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων με τους κυβερνητικούς εταίρους και μπροστά στο αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί με την ΔΗΜΑΡ να επιμένει ότι δεν μπορεί να ψηφίσει τα μέτρα αν σε αυτά περιλαμβάνονται τα εργασιακά, ανακοίνωσε ο ίδιος την λήξη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Ανώτατα κυβερνητικά στελέχη τόνιζα ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να δώσει την μάχη και μέσα στην Βουλή ενώ επισημαίνουν ότι ο όρος κομματική πειθαρχία σε ότι αφορά τους βουλευτές της ΝΔ δεν έχει νόημα υπό αυτές τις συνθήκες εκτάκτου ανάγκης.

Το χρονοδιάγραμμα κατάθεσης και ψήφισης των μέτρων είναι πλέον ασφυκτικό. Σήμερα κατατίθεται ο προϋπολογισμός και ο υπουργός οικονομικών σε τηλεδιάσκεψη ενημερώνει τους ομολόγους του. Την Δευτέρα κατατίθενται στην Βουλή τα μέτρα με στόχο να ψηφιστούν στις 7 Νοεμβρίου.

Στις 11 Νοεμβρίου ψηφίζεται ο προϋπολογισμός ώστε η χώρα να είναι με έτοιμη για το κρίσιμο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου.

Ένταση την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

Στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ επικράτησαν αρκετές εντάσεις και τα αίματα άναψαν όταν ο Γ. Ντόλιος ζήτησε από τους βουλευτές που δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα να παραδώσουν την έδρα τους. «Δεν παραδίδω καμία έδρα, δεν θα ψηφίσω και θα παραμείνω στο ΠΑΣΟΚ» απάντησε ο βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Κασσής, ο οποίος έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει το μνημόνιο 3.

Ενστάσεις έχει και ο πρώην υπουργός ο Κ. Σκανδαλίδης. Όπως ανέφερε «ψήφιση των μέτρων, ισοδυναμεί με παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Να μην ψηφίσει τα μέτρα το ΠΑΣΟΚ» είπε ο πρώην υπουργός αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ίδιος δεν θα τα ψηφίσει.

Από την πλευρά του ο Μ. Χρυσοχοϊδης υπεραμύνθηκε της ψήφισης των μέτρων και άφησε αιχμές κατά του Φώτη Κουβέλη. «Υπηρετήσαμε το ψέμα τόσα χρόνια , φορτώσαμε 150 δισ. ευρώ τα ασφαλιστικά ταμεία, σήμερα συζητάμε αν θα υποστηρίξουμε το επίδομα γάμου ή όχι. Η μη ψήφιση των μέτρων ισοδυναμεί με σκότος και χάος» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην υφ. Εργασίας Γιάννης Κουτσούκος τόνισε ότι «έχουμε γίνει συνιστώσα του Σαμαρά. Ανύπαρκτη η διαπραγμάτευση. Επαχθέστατα τα μέτρα. Αν αυτά είναι τα μέτρα που ακούμε δεν πρέπει να τα ψηφίσουμε».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, είπε ότι πρέπει «να φύγουν όσοι είναι να φύγουν από το ΠΑΣΟΚ, που δεν είχαν καταλάβει γιατί ήταν ή έχουν κάνει πιο προσοδοφόρες συμφωνίες».

«Έχουμε γίνει ουρά της ΔΗΜΑΡ» υποστήριξε ο Μίμης Ανδρουλάκης.

Ο Μάρκος Μπόλαρης ανέφερε ότι από τη συνεδρίαση «πρέπει να βγει το μήνυμα ότι δεν στηρίζουμε μία κυβέρνηση μηδενικού έργου» και ο Γιάννης Δριβελέγκας σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να δώσει «λευκή επιταγή».

«Θα ψηφίσω για τελευταία φορά, αν την επόμενη έλθουμε στην ίδια θέση θα πάω σπίτι μου» τόνισε ο Χρήστος Αηδόνης.
Η Άντζελα Γκερέκου και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος υποστήριξαν ότι η Κ.Ο. πρέπει να εμφανιστεί ως μια γροθιά, όποια κι αν είναι η απόφαση που θα ληφθεί.

Για την ευθύνη που φέρουν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για την απαξίωση, όπως είπε, του κόμματος, μίλησε ο Κώστας Τριαντάφυλλος.

Ο Παναγιώτης Ρήγας επισήμανε ότι «καλά είναι αυτά που λέει ο Κ. Σκανδαλίδης, αλλά είναι για άλλες εποχές», προσθέτοντας ότι «πρέπει να αγωνιστούμε και να συνεχίσουμε την προσπάθεια», συμφωνώντας με τον Γ. Ντόλιο.

«Παρών» επί της αρχής η ΔΗΜΑΡ για τις αποκρατικοποιήσεις

Η ΔΗΜΑΡ προσανατολίζεται στο να δηλώσει «παρών» επί της αρχής του νομοσχεδίου στην αυριανή ψηφοφορία και να καταψηφίσει τα άρθρα 2, 3 και 5 που αφορούν το ποσοστό του Δημοσίου στις στρατηγικής σημασίας ΔΕΚΟ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ορισμένοι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ εξέφρασαν την άποψη για συνολική καταψήφιση του νομοσχεδίου, με αφορμή τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι η διαπραγμάτευση για τα νέα μέτρα ολοκληρώθηκε.
newsbeast